Polishästar och batongslag – polisens attacker mot demonstranter

Den 23 augusti påbörjades Svenskarnas Partis valturné i Ystad, Limhamn och Helsingborg. Svenskarnas Parti, tidigare Nationalsocialistisk front, är den organisation som i våras låg bakom knivattackerna i Malmö som resulterade i att antifascister hamnade på sjukhus med svåra skador. När de nu återigen planerade att synas till i Malmö samlades tusentals antifascister för att protestera mot deras nazistiska lögner och hat.

Timmarna innan nazisterna i Svenskarnas Parti skulle hålla sitt torgmöte samlades den antifascistiska motdemonstrationen på Limhamns torg. Stämningen var lugn och folket satt med picknick på gräsmattorna i solen. Någon timme innan de tillresta nazisterna kommit rörde några av oss sig mot sidan av torget, till gatan framför församlingshemmet, gatan där det skulle komma att flyta blod.

Folkmassan sjöng kampsånger och bredvid vandrade präster sjungandes på psalmer mot nazism. Några längst fram vid avspärrningsstaketen började slå staketen i takt med sången. Polisen måste ha uppfattat detta som provocerande då flera personer fick känna smaken av pepparspray och blev slagna av polis med batong. Det blev tydligt att polisen var beredda att använda ett oproportionerligt våld mot oss motdemonstranter.

Kort därefter trampar nazisterna in på torget och börjar tala. Vi börjar skrika slagord som ”inga nazister på våra gator” och vi märker att polishästar börjat rida runt i cirklar i en annan del av motdemonstrationen. Stämningen trappas upp och blir allt mer hotfull från polisens sida.

Polisen gör då och då utfall mot oss och tvingar oss längre ut på gatan. Motdemonstrationens allmänna taktik var konfrontativt ickevåld och folkmassan bildade kedjor som polisen gång på gång splittrade med hjälp av batongslag.

Vi fortsatte skrika slagord och höll fast i varandra. Plötsligt ropar folk ”Häst! Undan!” och vi springer i panik åt sidorna samtidigt som fotpolisen puttar tillbaka oss ut på gatan. Ett tiotal hästar galopperar fram och tillbaka längs gatan, där vi står, i full fart. De första kavallerichockerna hinner vi undan med undantag från att många blir piskade av de ridande poliserna. Polisen verkar ha velat skapa otrygghet och kaos bland motdemonstranterna, någonting de vid det här laget lyckats med. Folk springer för sitt liv för att hinna undan de galopperande hästarna samtidigt som antirasistiska slagord skriks.

Efter de första kavallerichockerna lyckas vi återigen bilda armkedjor och trycka oss fram till staketet och fotpolisen. När kedjan närmar sig staketet slår polisen besinningslöst med batong mot hela kedjan. Mitt i tumultet får en av våra kamrater i Ung Vänster, Rode Grönkvist slag mot sitt huvud. Han faller till marken och blöder kraftigt. Rode lyckas ta sig över till andra sidan och hittar motdemonstranternas egna sjukvårdspersonal, svarta korset.

rode_blodig_bandage

”Plötsligt skriker folk ”hästar! undan!”. Man ser tusenkilosbjässar som galopperar i raka led. Det kändes inte som Sverige. Jag fick ett slag av en batong ovanför hårfästet. Jag såg inte polisen som gjorde det men jag började blöda våldsamt.” – Rode Grönkvist

Kort senare dundrar återigen polishästarna utan förvarning in längs gatan, men denna gång hinner inte alla söka skydd. Vi ser hur flera personer blivit nedridna och blodet rinner längs gatan från de skadade. Samtidigt som folk springer fram för att bära bort de skadade vänder polishästarna om för att återigen galoppera mot folkmassan. När polishästarna närmar sig står vi kvar och skriker att de de måste stanna då flera fortfarande ligger på marken. De stannar inte.

Dessa händelser är bara några exempel på det enorma och oproportionerliga våld som polisen den 23 augusti riktade mot antifascister. Polisen använde sig av en mängd olika våldsmetoder. Man slog oss med batong, sprayade pepparspray i våra ansikten, piskade oss med sina piskor, galopperade över våra kroppar, hotade oss med polishundar och körde på oss med sina fordon. Våldet från polisen användes för att försöka tysta en antifascistisk motdemonstration samtidigt som man gjorde allt och lite till för att skydda nazisternas torgmöte, ett torgmöte de borde och hade kunnat vägra tillstånd till.

Att tillåta nazister att hålla torgmöten är mer vanligt i Sverige än i andra delar av världen. I de flesta länderna tillåts inte nazistiska partier att hålla torgmöten eller demonstrera, någonting som verkar vara en självklarhet för den svenska polisen som gång på gång ger polistillstånd till nazister. Att tillåta nazister som heilar och knivar antifascister på öppen gata att hålla torgmöten, skyddade av polis, är ingenting annat än obegripligt.

Ung Vänster Skåne kräver att de ansvariga poliserna ställs inför rätta för det de gjort och vi kräver att nazistiska torgmöten aldrig igen ges polistillstånd.

Ung Vänster Skånes distriktsstyrelse 24/8 2014

 

bildBilder från demonstrationer i, överst till vänster Malmö, till höger Helsingborg och nederst Ystad.