Tillsammans tar vi kampen för schyssta villkor!

vilma o sebba copySebastian Karlberg(tv) och Vilma Bolding(th)

Vi lever i en tid då våra villkor på jobbet ständigt trycks tillbaka, där arbetsrätten ifrågasätts av politiker och där bemanningsföretag, otrygga anställningar och underbemanning gjort oss till generation otrygg. Samtidigt har vi sett exempel på hur människor gått ihop för att vända denna utveckling och ställt krav på schyssta villkor och högre löner.

Under parollen ”Över 25 under 15” kämpar förskolelärarstudenter på Malmö Högskola för att få högre löner vid anställning och kräver max 15 barn per barngrupp. Studenternas krav om begränsad storlek på barngrupperna är viktigt – och hänger ihop med de krav som finns i hela arbetarrörelsen om drägliga arbetsvillkor, vare sig det handlar om barngrupper, stopp på underbemanning eller sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Erfarenheterna från sjuksköterskornas kamp i ”Inte under 24000”-upproret visar att det lönar sig att gå ihop och ställa krav även i en tid då våra rättigheter på arbetsplatserna trycks tillbaka. Idag har kravet på ingångslön för sjuksköterskor höjts från 24 000 till 25 000 kronor. Ett annat exempel på att kamp lönar sig är Sunsalat-konflikten i Malmö där Livsmedelsarbetareförbundet satte Sunsalat AB i blockad efter att anställda både tvingats jobba övertid och lördagar utan någon ersättning och utan kollektivavtal med en heltidslön på 9000 kr. Livs satte företaget i blockad och fick efter flera veckors kamp företaget till att skriva på kollektivavtal för de anställda.

När arbetarna håller ihop mot sin gemensamma motståndare blir vi starka, oavsett hur illa fackens ledning beter sig, för det är vi som är kraften i facket, och enbart tillsammans kan vi nå våra mål, schyssta villkor och högre lön.

Under 2016 startar en ny avtalsrörelse. Vi har därigenom möjlighet att ställa krav på en arbetsmarknad med trygga jobb med schyssta villkor där vi inte behandlas som slit- och slängvaror. Högre löner, bättre arbetsvillkor, sex timmars arbetsdag, rätt till trygga jobb och en arbetsmarknad utan bemanningsföretag – alla dessa krav är möjliga att genomföra, men endast om vi går ihop och kämpar för dem. Tillsammans tar vi kampen för schyssta villkor!

Vilma Bolding, distriktsordförande Ung Vänster Skåne
Sebastian Karlberg, medlem i Kommunal och aktiv i Ung Vänster Lund

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.