Strejken fortsätter!

delabild stödjerstrejken

Byggnads har nu avslutat sin strejk och slutit nytt avtal, men Målarnas och Sjöbefälsföreningens strejker fortsätter och Byggnads, Elektrikerna och SEKO har varslat om stödåtgärder för Målarna.

Målarnas strejkar till försvar för för sina ackordlöner som arbetsköparna angriper, såväl som för anställningstrygghet under graviditeten. Många gravida målare är hemma med graviditetspenning innan den planerade föräldraledigheten. Målarna vill att dessa ska få samma skydd som föräldralediga har i Lagen om anställningsskydd. Byggnads strejk, å sin sida, har handlat om mer än bara skäliga löneökningar. Kraven handlar om åtgärder för att se till att nyanlända får samma utbildning och lön som alla andra, att stoppa entreprenadkedjorna som splittrar arbetarkollektivet och försämrar insynen och att satsa på att fler kvinnor utbildar sig till byggnadsarbetare.

Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationer försöker framställa strejkerna och fackens kamp som oansvarig och ett hot mot välfärden. Det är lögn – fackens kamp handlar om rättvisa, om trygghet och säkerhet på jobbet och makt över sin arbetssituation. Det är Svenskt Näringsliv, som vill slå mot löneökningar, jämställdhet och jämlikhet på jobbet, som är oansvariga.

Ung Vänster Skåne stödjer varje stridsåtgärd från fackföreningarnas sida för att stoppa arbetsköparnas dröm om att normen på arbetsmarknaden blir otrygghet, orimliga arbetsvillkor och löner som knappt går att leva på. Vi vet att alla arbetare, oavsett yrke, tjänar på att trygga jobb och schyssta vilkor blir norm i fler branscher. Allt stöd till de strejkande!

Antaget av Ung Vänster Skånes arbetsutskott 2016-04-21

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.