Stoppa censuren

I februari meddelade patent- och övermarknadsdomstolen att internetleverantören Bredbandsbolaget måste blockera deras användare från att besöka fildelningssajterna The Pirate Bay och Swefilmer, ett beslut som går emot det som fattades av Stockholms tingsrätt 2015. Patent- och övermarknadsdomstolen menar att domen följer den EU-praxis som finns via Infosocdirektivet som innebär att det är möjligt med föreläggande mot internetleverantörer om deras tjänster används för att begå upphovrättsintrång.

Det här är första gången som den svenska staten använder sig av censur på internet, förutom när det handlat om barnpornografi. Att blockera människor från att fritt ta del av information är åtgärder som tidigare förknippats med diktaturer och länder med stark statlig repression. I det här fallet är det film- och musikindustrin som drivit ärendet i hopp om att kunna maximera sina redan stora vinster på bekostnad av vår grundlagsskyddade rätt till att fritt få använda internet.

Att storföretag har makten att få staten att använda sig av censur är orimligt, farligt och begränsar de demokratiska rättigheter vi sägs ha. Istället för att anpassa sig till samhället och den tekniska utvecklingen satsar företagen mångmiljonbelopp på att förtrycka och tysta oss alla som använder internet och modern teknik. Det är uppenbart att vår frihet inskränks.

Tillgång till kultur och information bör vara en rättighet och möjligheten att nå all världens film och musik via sin dator är ett stort framsteg. Det här borde främjas och inte förbjudas. Systemet där fildelare döms till böter som det skulle ta flera livstider att betala när skattesmitare, företagsledare och politiker går fria när de begått brott är en tydlig markör om vem och vad som styr samhället – kapitalets intressen är överordnade folkets.

Vi i Ung Vänster Skåne kräver att domen rivs upp och att jakten på fildelare upphör.

Antaget av Ung Vänster Skånes arbetsutskott

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.