Ung Vänster Skåne står bakom uppropet #vistårinteut

Idag innebär Sveriges asylregler att många ensamkommande flyktingbarn riskerar att skickas tillbaka till de länder de tvingats att fly ifrån så fort de når sin 18-årsdag. Att ständigt leva med hotet om att utvisas och oron över att ryckas ifrån skola, vänner och en trygg framtid gör att många lider av depression, ångest och självskadebeteenden. Läget är akut, inga barn eller ungdomar ska behöva leva med den oron. Sex stycken ungdomar har på grund av asylreglerna valt att ta sina liv det senaste halvåret.

Rätten till asyl och rätten till en fristad borde vara en självklarhet. Istället för att ge barn och unga den tryggheten de har rätt till tvingar man dem att leva med vetskapen om att de någon gång kommer att utvisas tillbaka till det krig och förtryck de tvingats fly ifrån. Ingen ska behöva leva med den oron och det är dags att situationen för de ensamkommande flyktingbarnen ändras.

Uppropet #vistårinteut har startats för att ge alla ensamkommande flyktingbarn som varit i Sverige i mer än ett år amnesti. Man kräver även att stat och kommuner omedelbart stoppar omflyttningarna av de som befinner sig i en asylprocess i suicidpreventivt syfte och att Migrationsverket fryser alla utvisningar på grund av den rättsosäkerhets som råder i dagsläget.

Vi i Ung Vänster Skåne står bakom uppropet och uppmanar alla att skriva under namninsamlingen och att organisera sig för en human flyktingpolitik och allas rätt till trygghet.

https://www.skrivunder.com/amnesti_for_vara_ensamkommande_barn_och_unga

Amnestibild

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.