Ung Vänster Skåne deltog i nedstängningen av kolgruvor i Tyskland

När politikerna sviker i klimatkrisen stängde vi ner kolgruvorna

21150079_10155026940728391_8497949774659823489_n

När politikerna sviker sina löften går människor ihop och organiserar sig för förändring. Under 24-29 augusti anordnades för tredje året i rad Ende Gelände, en gigantisk civil olydnadsaktion där uppemot 6000 aktivister från hela Europa deltog i ockupationen av brunkolsgruvorna i västra Tyskland. Aktionen hade som mål att stoppa gruvdriften genom att med hjälp av civil olydnad blockera brunkolsgruvorna, den tågräls som används för frakt och kolkraftverken som bränner kolet, och under aktionen lyckades vi pressa ner produktionen på ett av Europas största kolkraftverk till 37 % av dess fulla kapacitet genom att blockera infrastrukturen med våra kroppar. I aktionen deltog hela den breda europeiska miljörörelsen för att tillsammans protestera mot kolkraften och för miljörättvisa.

I maj förra året deltog Ung Vänster Skåne i Ende Gelände där man tillsammans med 3500 andra aktivister lyckades stänga ner hela driften av ett av kolkraftverken för första gången i historien. Kolkraftverket och gruvan som stängdes ner tillhörde då det svenska statliga elbolaget Vattenfall. Gruvan var en av de kolgruvor som den ”rödgröna” regeringen valde att sälja till det tjeckiska riskkapitalbolaget EPH, trots Miljöpartiets vallöfte om att Vattensfalls kolkraft skulle avvecklas och brunkolet skulle stanna kvar i jorden.

Trots att hela världens politiker förra året skrev på Parisavtalet så fortsätter gruvdriften av brunkol. Brytning och eldning av brunkol, som är det smutsigaste av de fossila bränslena, måste vara det första som stoppas. Framtiden kräver att fossila bränslen som kol och olja fasas ut och att stora investeringar i förnyelsebara energikällor som sol och vindkraft genomförs. När politikerna fortsätter prata om att vanligt folk ska ta miljöansvar samtidigt som de tillåter storföretag att tjäna pengar på miljöförstörande produktion, lägger vi skulden där den hör hemma – på ett ohållbart ekonomiskt system som bygger på en oändlig tillväxt med produkter som tillverkas för att gå sönder, företag som greenwashar sin verksamhet och politiker som representerar överklassens intresse av ökade vinster till varje pris.

Tillsammans med resten av den svenska och europeiska miljörörelsen skickade hela Ung Vänster och Ung Vänster Skåne 15 aktivister för att delta i aktionen för att säga ”Ende Gelände” – ”hit men inte längre” – och kämpa för att kolet stannar i marken och för ett hållbart samhälle.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.