Bra arbetsmiljö ger bra vård

Den 20/6 skrev Fredrik Mellgren i SVD om den stora personalbristen i vården och hur patienter drabbas. Överallt i landet drabbas människor av bristerna inom vården, såväl anställda som patienter. Inte minst här i Skåne där bristen på narkospersonal leder till inställda operationer på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund. Man räknar med 10 % färre operationer än förra året.

På Ystad lasarett är risken stor att hjärtpatienter lämnas oövervakade eftersom sjuksköterskorna på hjärtintensiven sagt upp sig. Regionen har gått ut via Facebook för att rekrytera personal samtidigt som befintlig personal erbjuds ett timpåslag på 130-160 kronor utöver den det vanlig övertidsersättningen. På akutmottagningen under kvällar och helger erbjuds 200kr extra i timmen. På Kristianstad Centralsjukhus är tre av åtta neonatalplatser stängda på grund av personalbrist. Men värst är det på Helsingborgs lasarett där vårdplatserna minskat med 20 procent de fem senaste åren, där 30 av 38 barnmorskor sa upp sig under föregående år och där man hitintills i år har haft 1500 överliggare på akuten.

Personalbrist leder till sämre sjukvård. Det är tydligt att skulden ligger hos ansvariga politiker och personalbristen beror på usla arbetsvillkor. Personalen säger upp sig på grund av för hög arbetsbelastning och dåliga löner. Detta påverkar i sin tur alla som behöver vård, vilket de flesta behöver någon gång i sitt liv. Detta är något som på flera fronter slår mot arbetarklassen och något som måste upphöra.

Vi har egentligen en sjukvård i världsklass, men med högerns enorma skattesänkningar, med vinstjakten i välfärden och vår nuvarande regerings utredningar om inskränkningar i strejkrätten så har vården tvingats ner på knä.

Men vi kan få vården på benen igen, men då behöver vi ett samhälle som sätter människors behov före överklassens rikedom. För det finns resurser till det, överklassen har pengarna. Vi behöver stoppa vinsterna i välfärden, vi behöver höja skatten för överklassen och vi behöver en regering som inte hotar alla arbetares fackliga organisering. Då kan vi rädda vården, vi kan anställa sjukvårdspersonal med bra villkor och vi kan ge alla bättre sjukvård.

Ung Vänster Skåne kräver bättre arbetsvillkor för sjukvårdspersonalen och vi kräver en sjukvård som prioriterar människors behov före överklassens vinster!

 

Ylva Aspelin, Distriktsordförande, Ung Vänster Skåne

Alexander Moser Uppström, Distriktstyrelseledamot, Ung Vänster Skåne

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.