Hellre 100 nyanställda till vården än till regeringens ID-kontroller!

 

Den socialdemokratiska regeringen fortsätter sin tradition av att motarbeta och försvaga asylrätten. De senaste åren har politikerna tävlat om vem som kan vara mest mot rätten till en fristad. Allt från det rasistiska REVA-projektet till dagens ID-kontroller på Öresundstågen har inneburit att människor på flykt från krig och förtryck förvägras mänskligt bemötande.

Innan man införde ID-kontrollerna i september 2015 jobbade ett 80-tal anställda vid Region Syds gränsstationer, i våras var de över 330 enligt polisens pressansvarige. ID-kontrollerna har inneburit att polisen har rasprofilerat människor och även svenska medborgare har utsatts för trakasserier och kränkande behandling, uppenbart baserat på deras utseende. Att polisen sorterar människor baserat på hudfärg har också bekräftats av polisen själva i t.ex. DN.

Efter kritik från bl.a. EU och människorättsorganisationer har regeringen beslutat att ersätta ID-kontrollerna med “heltäckande gränskontroller”. Detta innebär att man kommer anställa över 100 nya personer till Hyllie station, Lernacken vid Öresundsbron och Helsingborgs hamn. Att välja att satsa gigantiska belopp på att stoppa människor på flykt samtidigt som man den skånska vården går på knäna är oförsvarbart.

Man beräknar att regeringens ID-kontroller kostat samhället 1,5 miljarder kronor per år och samtidigt som vården och resten av välfärden skriker efter resurser. Bara denna sommaren hade man ett 70-tal färre vårdplatser än 2016. Värst är läget, symboliskt nog, i Malmö och i Helsingborg. De senaste årens högerpolitik av både högerpartier och sossar har inneburit en slaktad vård full av platsbrist, anställningstak och vårdpersonal som uppmanas att springa på jobbet. Med den lägsta landstingsskatten i hela Sverige står den skånska vården grovt underfinansierad och man räknar med stora underskott i budgeten.

Att hitta pengar till välfärdspersonal som innebär skillnaden mellan liv och död verkar alltid som en omöjlig uppgift för politikerna. Men handlar det om satsningar som ska försvåra rätten till en fristad så är plånboken oändligt djup.

När rasismen växer och socialdemokraterna gör Sverigedemokraternas förslag till praktik med gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd, organiserar vi istället oss och kämpar mot rasism och för en human flyktingpolitik. Sverige är rikare än någonsin och det är tydligt att konflikten inte ligger mellan den som behöver söka asyl i Sverige och oss andra. Ung vänster Skåne kämpar varje dag för ett samhälle där alla har rätt till ett värdigt liv, utan att tvingas åka på osäkra båtar över Medelhavet eller försöka gå genom Öresundsbron för att söka asyl. Vi kämpar för lagliga vägar in i Sverige, för en värld byggd för oss

 

Ung Vänster Skåne kräver:

Ge vårdpersonalen 100 nya arbetskamrater istället för regeringens ID-kontroller!

Stoppa hetsjakten på flyktingar och papperslösa!

Höj skatten och rusta upp den skånska vården!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.