Vi minns Kristallnatten – låt det aldrig hända igen

I år är det 79 år sedan Kristallnatten ägde rum, 9 november 1938 i Tyskland. 400 judar mördades, 20 000-30 000 judar fördes till koncentrationsläger och över 7 500 butiker vandaliserades av nazister. Det var startskottet på förintelsen. För att hedra Kristallnattens offer samlas vi i manifestationer över hela Sverige. Vi minns, vi sörjer, men vi står också tillsammans för att det aldrig ska få hända igen.

För rasism och fascism handlar inte bara om historian utan också om nuet. En ökad främlingsfientlighet och stängda gränser präglar just nu Europa och det som för några år sedan var en högerextrem våg har nu resulterat i ett förändrat samhälle. I både Frankrike och Belgien finns numera totalförbud mot heltäckande. I Sverige skickar migrationsverket tillbaka afghanska ungdomar till krig och förföljelse dagen de fyllt 18, trots massiva protester, trots att ungdomar begår självmord i väntan på att tvångsutvisas, trots att det fördömts av människorättsorganisationen Amnesty.

Samtidigt går fascister på våra gator och skapar otrygghet och rädsla. I april i år tvingas den judiska föreningen i Umeå lägga ner efter hot från nazister. I juni kör en bilist med nazistmärke in i en demonstration utanför migrationsverket. Samma månad utför Nordiska motståndsrörelsen tre bombdåd, två mot asylboenden och ett mot Syndikalistiskt forum. I augusti anfaller högerextrema Stockholms pridetåg. Listan över fascisternas hatbrott kan göras lång. De är inte ute efter att provocera eller uppröra, de är ute efter att skada och är ett reellt hot mot judar, muslimer, rasifierade, HBTQ-personer, kvinnorörelsen och vänsteraktivister.

Mot hatet sätter vi solidaritet och vi står tillsammans med alla som vägrar acceptera fascisternas framfart, den inhumana flyktingpolitiken och den växande rasismen. Genom att samlas och protestera i tusental stoppade vi fascisternas marsch i Göteborg, och genom att stå starka vid varandras sida gör vi gatorna tryggare.

– Uttalande antaget av Ung Vänster Skånes distriktsstyrelse 22/10-17