NAZISTER VILL INTE PRATA.

UNazisterna vill inte prata. De är inte ute efter uppmärksamhet. Den 1 juni var en grupp från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Lund. En grupp motdemonstranter visade på ett fredligt sätt sitt motstånd, genom at skrika slagord och hålla upp banderoller. När motdemonstranterna följde efter NMR till Bantorget, vände plötsligt männen från NMR sig om och sprang mot gruppen av motdemonstranter. Någon blev nerputtad i en fontän, en annan sparkad på, en tredje slagen med banderollpinne. För att fredligt ha visat att vi inte vill nazister på våra gator.

Nazisterna vill inte prata. De är inte ute efter uppmärksamhet. Då hade de skrivit debattartiklar, på sin längd lagt upp en provocerande instagrambild, kanske diskuterat med motdemonstranter istället för att slåss. De är ute efter att skrämma, slå och i några fall döda de som inte passar in i deras världsbild. Vi vet alla vad nazister är kapabla att göra, och våldet är inte en abnormalitet för dessa, utan en självklar del av deras vardagliga politiska praktik. Det är inget medel för ett mål, utan våldet är självaste grunden för rörelser som NMR. Det är viktigt att förstå, när det i tidningar pratas om ”bråk mellan grupper”, när NMR slår tonåringar som står upp mot rasbiologi, att vi inte gör det för att det är kul, och att det alltid kommer sätta oss antifascister i första ledet för nazisternas våld. För socialister, feminister, rasifierade, HBTQ-personer och alla som inte ingår i deras vit-makt-värld så är våldet påtagligt och närvarande så fort NMR börjar besöka en stad.

Om de hade velat prata, varför finns det människor i både Malmö och Lund som har livsbestående men från våldet av nazister? Säg en gång till att nazisterna vill ha uppmärksamhet, men säg det till killen från Lund som blev sparkad i magen, säg det till mannen som blev knivhuggen av en nazist i Malmö 2014 och fick livshotande skador, säg det till politikerna som får sina hus vandaliserade, säg det till alla oss som fått känna de fysiska skadorna av nazisternas våld. Säg det till alla i hela historien som fått dö för nazisternas bild av den perfekta världen – det finns många. Eller sluta säg det. Inse vikten av att stå upp mot nazisterna och att stå med dem som gör det. För det sista man behöver efter ha blivit slagen av en nazist, är att bli beskriven som en del av ett ”bråk mellan grupper.”